Voor wie?

Beschik je niet over een eigen paard waarmee je kunt trainen, maar je wilt wel graag leren hoe je op een natuurlijke manier kan omgaan of rijden met een paard dan kan je les krijgen met één van de paarden van Natural Joy. Paardrijlessen van Natural Joy zijn heel anders dan manegelessen, maar kunnen zeker naast of in plaats van gevolgd worden.  Bij de lessen met een paard van Natural Joy ga je eerst aan de slag met grondwerk om de manier van communiceren van een paard te leren kennen. Daarna kan je desgewenst beginnen met rijden. Let wel op, het paard waar ik voornamelijk mee werk is een E-pony dus geen groot paard. Hier kunnen alleen, kinderen, tieners, lichte en jong volwassene op rijden. Dus de iets zwaardere, langere of grotere mensen kunnen helaas niet rijden. Maar vergis je niet, grondwerk is een stuk leuker dan je denkt!

Kids

Ik geef kinderen les vanaf 7 jaar mits ze het zelf echt willen leren. Natural Horsemanship is niet zomaar wat doen, je moet er geïnteresseerd in zijn en enthousiast van worden. Als een kind van 7 jaar, dat niet is dan zal hij/zij het waarschijnlijk heel moeilijk vinden om vooruitgang te boeken.
Is jouw kind enthousiast maar wat onzeker dan zijn deze lessen zeker ook geschikt. Ik merk dat kinderen door de omgang met een paard die ze neemt voor hoe ze zijn en naar ze luistert veel steviger in hun schoenen gaan staan. Dit is erg mooi om te zien en een toegevoegde waarde.

Hoe zien de lessen er uit?

In een les met een paard van Natural Joy ga je eerst aan de slag met grondwerk. Je leert een paar basis grondwerk oefeningen die erg belangrijk zijn. Als deze oefeningen goed gaan kun je beginnen met rijden of met meer oefeningen gaan vormen en variëren in spelletjes. In deze spelletjes ga je kijken hoe je iets van het paard vraagt in zijn taal met behulp van de basis oefeningen die je nu kent. Als je dit ook goed af gaat kan je kijken of het paard je nog steeds begrijpt zonder dat je hem aan een touw vast hebt.
Met het rijden ga je eerst met teugels en zadel beginnen. Als je nog niet (veel) gereden hebt, kunnen we eerst oefenen met het lichtrijden(staan-zitten), sturen en het leren paardrijden in het algemeen. Dit gaat dan eerst nog aan een longeerlijn en daarna zonder. Als je wel al ervaren bent in het rijden dan begin je ook met zadel en teugels maar niet aan een lijn, je gaat eerst oefenen met de speciale manier van het sturen en leiden van het paard, daarna kunnen we dit proberen zonder zadel en zonder teugels. Tijdens dit proces zal ik je veel uitleggen over waarom we wat doen en hoe alles werkt. Hierdoor leer je ook een stukje anatomie van het paard.
Een les met een paard van Natural Joy duurt ongeveer een uur. Het kan wat uitlopen of we kunnen iets eerder stoppen. Dit ligt helemaal aan hoe het loopt en hoe ver jullie zijn in een oefening. We gaan namelijk niet stoppen wanneer we midden in een oefening zitten. Maar als we 5 minuten voor tijd hebben bereikt wat we wilden stoppen we zodat het paard de tijd krijgt om de oefening te verwerken.

Proefles

Wil je eerst uitproberen of de lessen van Natural Joy iets voor jou zijn? Dan kun je eerst een proefles aanvragen. Dit duurt ongeveer 3 kwartier en dan zal ik je laten zien wat je allemaal gaat leren, hoe de band tussen paard en mens werkt en je maakt natuurlijk kennis met het paard waar je mee zult gaan werken.

Kleding

Wanneer je gaat paardrijden is het verstandig om een paardrijbroek aan te hebben. Als dit om een één of andere reden niet mogelijk is adviseer ik een legging of joggingsbroek. Je kan niet rijden in een korte broek, dat doet namelijk pijn aan je benen. Een cap tijdens het rijden is verplicht. Ik heb een aantal caps op voorraad voor wanneer dat nog aangeschaft moet worden. Ook zijn dichte schoenen verplicht. En voor het rijden jophurs met chaps of paardrijlaarzen. Anders kan je voet namelijk in de beugel blijven hangen.
Ook al ga je niet rijden: dichte schoenen zijn verplicht. Geen slippers of sandalen!

Kinder ontdekkingsdagen

Ik organiseer regelmatig kinder ontdekkingsdagen, maar dit kan ook op aanvraag. Een kinderontdekkingsdag gaat door als er 3 of meer kinderen zich opgegeven hebben. Deze dag heeft maximaal 6 kinderen. Wanneer een aantal kinderen ontspannen de shetland pony’s borstelen en versieren krijgen de anderen uitleg over Natural Horsemanship en ze gaan met het paard van Natural Joy een aantal oefeningen doen. Daarna wisselen de kinderen om. We maken natuurlijk foto’s van de mooiste pony’s en van de kinderen. Ze leggen zelf als een paard een hindernis parcour af, ze doen een quiz en aan het einde maken ze een tekening of kleurplaat  van wat ze hebben meegemaakt. Natuurlijk word er hierbij rekening gehouden met eventuele leeftijdsverschillen en zorgen we er uiteraard voor dat iedereen een leuke dag heeft. De dag is inclusief eten en drinken met wat fruit en wat lekkers. Er zijn eventueel zitplaatsen voor de ouders die bij hun kinderen willen blijven.
Kinderen kunnen deelnemen van 6 tot 13 jaar. Deze dag bestaat uit 4 uur op een leuke manier leren en vooral veel plezier.

 

Annuleren of verplaatsen

Het annuleren of verplaatsen van een les is kosteloos mogelijk tot 24 uur voor de geplande les. Na 24 uur dient de les gewoon betaald te worden.

 

Tarieven

Proefles:     € 15,00
Privé les:    € 30,00
Kinder ontdekkingsdag: € 30,00 per kind